Henk Joosen

Over mij

Lezen

Vraag het aan je juf of aan je meester. Aan je vader of je moeder. Oma's en opa's weten het ook al jaren; het is goed om te lezen. Veel te lezen!
Met die wijsheid in mijn achterhoofd bezocht ik als kind de bieb netjes om de drie weken. Daar propte ik altijd een paar (veel te dikke) boeken in mijn tas. Die beloofden me vooraf plechtig dat ze heel spannend zouden worden.
Op weg naar huis nam ik me altijd weer voor om er meteen aan te beginnen. Maar ja, dan schijnt dat zonnetje zo lekker... Ga je bijna vanzelf buiten spelen. Naar het schoolplein om te voetballen of naar het zwembad als het te warm was om tegen een bal te gaan schoppen... Genoeg plekken, genoeg dingen te verzinnen!
En die boeken, die waren na de drie 'leenweken' natuurlijk nog lang niet uit. Verlengen of toch maar een nieuw boek? Ach wat maakte het ook eigenlijk uit? Drie weken later was het weer precies hetzelfde...


Voorlezen

Jaren later kreeg ik een baan als onderwijzer. Zo werd een leraar een tijd geleden genoemd. De dingen die ik het allerliefst deed, waren: muziek, gym (lekker veel zelf meedoen) en... voorlezen. Wat was het prachtig als een hele klas ademloos zat te luisteren. De schrijver die dat met zijn verhalen steeds weer voor elkaar kreeg was Roald Dahl. Ik zou niet weten hoe vaak ik zijn boek De Griezels heb voorgelezen... Telkens als ik naar die gezichten keek, dacht ik: dat ga ik volgend jaar wéér doen.
Eigenlijk heb ik in die tijd het kinderboek pas echt ontdekt. Wat zijn er toch veel mooie boeken. Misschien wel daarom besloot ik op een goede dag om dat ook eens te gaan proberen; een verhaal schrijven. Gewoon voor de lol.


Schrijven 

Alle dertien leukIn 1999 werd er door een verzekeringsmaatschappij een wedstrijd uitgeschreven om een kort verhaal te schrijven. De beste inzendingen zouden worden opgenomen in een boekje, waarvan de opbrengst bestemd was voor de Cliniclowns. Ik besloot het erop te wagen en schreef een verhaal over een teckel, die toevallig sprekend op onze eigen teckel leek. En om hem helemaal naast zijn schoenen te laten lopen, kreeg hij ook nog eens dezelfde naam: Freekie. Om een lang verhaal kort te maken. Het verhaal Freekie en de reuzen werd één van de verhalen die in de bundel Alle dertien leuk verzameld werden. Illustraties bij de verhalen zijn gemaakt door Jeanne Melchels. Het verhaal over Freekie heb ik speciaal voor jou laatst een beetje opgepoetst. Je kunt het hier lezen.


Thuis 

Mocht je denken dat ik helemaal alleen met een teckel in een huisje woon, dan heb je het mis. Freekie is er jammer genoeg niet meer. We waren de enige twee 'kerels' thuis. Voor de rest zijn er alleen maar dames. Samen met mijn vriendin heb ik namelijk maar liefst drie dochters. Die wonen trouwens niet allemaal meer thuis. Dat gemis wordt aardig gecompenseerd door een eigenwijze poes, Christje. Daar kun je pas een verhaal over schrijven.
Christje ligt de hele dag lui op bed. 's Avonds wordt ze pas actief. Dan wil ze naar buiten. Om te voorkomen dat het behang in de gang vakkundig bewerkt wordt door die vlijmscherpe kattennagels, moet een van de baasjes natuurlijk wel even de deur naar de woonkamer opendoen. En dan graag ook nog even de keukendeur. Dan kan het even goed mogelijk zijn dat Christje in de deuropening beslist om toch nog maar even binnen te blijven. Als ze toch uiteindelijk een keer buiten is beland - en je net weer lekker zit - wil Hare Majesteit meestal weer snel naar binnen, om vervolgens datzelfde patroontje nog enkele keren te herhalen. Soms vindt Christje het nodig om op een wel heel speciale manier te laten weten dat ze eruit wil. Dan staat ze niet gewoon bij de deur te miauwen, maar besluit ze op en in elke voorhanden zijnde kast te springen. Prachtig begeleid door een klaaglijk geluid. Dan kun je alleen maar hopen dat er niet al te veel bier- en wijnglazen sneuvelen, voordat ze weer buiten is... Dat is pas spannend!


En nu?

In 2004 hing ik mijn schooltas aan de wilgen en ging ik werken bij AmbraSoft. Misschien zit je thuis of op school wel eens achter de computer om een oefening uit het Schoolpakket te spelen. Dat is een programma van AmbraSoft. Ik ging er veel verschillende, heel interessante dingen doen. Vaak hebben die ook met schrijven te maken. In het Schoolpakket zitten namelijk nogal wat verhalen. Ze gaan allemaal over Tom en Tamira met hun klasgenoten. Ook in de vier werkboeken bij het onderdeel Werkwoorden zijn veel verhalen te vinden. Samen met Aad Bijloo - onze vaste tekenaar - zijn er ook nog drie korte stripverhalen in het Speel-leerboek verschenen. Dat was weer eens heel wat anders...

Daarnaast heb ik de verhalen over Tom en Tamira in hun kleuterperiode geschreven. Die zijn te vinden in het programma WoordenSTART. Bij elk thema van dat computerprogramma hoort een prentenboek met tekeningen van Aad. Inmiddels zijn er al negen verschenen.
Ondertussen was ik thuis natuurlijk gewoon doorgegaan met het schrijven van kinderverhalen. Toen ik van de Belgische uitgeverij 
De Eenhoorn een erg bemoedigende reactie terugkreeg, nadat ik een verhaal over Dup - misschien ken je hem wel? - had opgestuurd, zijn er wat balletjes gaan rollen. Waar die naartoe rollen? Misschien wel naar jou! Kijk maar eens bij Lezen.


Contact

Heb je nog een vraag of wil je meer informatie? Klim in de pen of rammel op je toetsenbord. Stuur een e-mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of vul het formulier onder Contact in.


FacebookLinkedIn